Wat zijn gluten

gluten

Granen die gluten bevatten!

Bepaalde producten in de supermarkt zijn glutenvrij, omdat daar geen gluten inzitten. Maar wat zijn gluten precies? Lees er hier alles over.

Gluten

Gluten zijn een groep van bepaalde eiwitten. Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof voor het menselijk lichaam omdat ze overal voor gebruikt worden, zoals het opbouwen van weefsels, spieren, huid, haar, nagels, hormonen en enzymen. Ook spelen ze een rol bij de afweer tegen ziektes en helpen ze bij wondherstel. De groep van de gluten bestaat uit twee soorten eiwitten; de gliadines en de glutenines. Deze soorten eiwitten zijn plantaardig en te vinden in granen zoals tarwe, rijst, mais, haver, gerst en rogge.  Ze worden daar opgeslagen als reservestof ofwel reservevoedsel voor de plant. Deze reservestoffen kan de plant gebruiken om bijvoorbeeld te groeien of te herstellen na vraat.

In welke voedingsmiddelen zitten gluten

Gluten worden vaak in degen gebruikt. Ze maken het deeg namelijk soepeler. Bij het maken van deeg maak je gebruik van bloem en water. In bloem zitten kleine glutenine- en gliadine-eiwitten, die zodra ze in aanraking komen met water, lange ketens vormen. Je krijgt dan lange, samengestelde moleculen. Doordat deze moleculen spiraalvormig zijn en veel kronkels bevatten is het deeg elastisch. Dit deeg is de basis voor pasta, brood, gebak, koek en pizzabodems. Ook kun je gluten vinden in muesli, meel, soep en saus uit blik in verband met de bindmiddelen waarin ook gluten zitten.

Welke glutenvrije granen zijn er

Er zijn vele glutenvrije voedingsmiddelen, maar omdat gluten met name in granen zitten is het handig specifiek te kijken naar glutenvrije granen. Glutenvrije granen zijn vaak pseudo-granen. Ze zijn geen lid van de grassenfamilie en behoren daarom niet tot de granen. Voorbeelden hiervan zijn amarant, boekweit en quinoa. Quinoa was laatst nog in het nieuws vanwege de gestegen populariteit van het product.

De andere echte glutenvrije granen zijn gierst, sorghum en teff. Deze granen komen voornamelijk uit Afrika.

Wil jij leren hoe je glutenvrij kunt eten?

Er is nu een interessante cursus ontwikkeld die je kan helpen glutenvrij te eten. De cursus bevat vele recepten, weekplanners, maar ook toegang tot een forum waar meerdere mensen aanwezig zijn die glutenvrij leven of het proberen en hierbij geholpen worden.

Leave a Reply

Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten