Zelf melk maken tijdens een koolhydraatarm dieet

Veel mensen houden van melk. Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat melk ongezond zou zijn. Je zou het alleen moeten drinken tijdens het opgroeien en volwassenen hebben het niet nodig. Dat is toch best jammer als je het lekker vind. Gelukkig zijn er melksoorten die gewoon gedronken kunnen worden en binnen een koolhydraatarm dieet passen. Deze melk kun je ook zelf maken.

Zelf melk maken

Als je het internet afstruint kom je allerlei vormen van melk tegen die goed voor je zijn. Amandelmelk, havermelk en sojamelk. Al zijn over de laatstgenoemde de meningen verdeeld. Ook kun je rijstmelk drinken. Dit kost echter erg veel tijd om zelf te maken.

Natuurlijk kun je bovenstaande soorten melk in de winkel kopen, maar je kunt het ook zelf maken. Zelf melk maken is helemaal niet zo moeilijk en kost iets meer tijd dan dat je gewoon een pak koopt. Als je de melk zelf maakt weet je echter wel zeker wat de ingredienten zijn en hoef je niet bang te zijn voor eventuele toegevoegde stoffen.

Zelf havermelk maken

Genoeg voor ongeveer een liter havermelk.

Benodigdheden;

  • voor het weken: water + 1 el citroensap
  • 120 gram havermout
  • 1 liter water
  • snufje zout
  • naar eigen keuze toe te voegen: zoetmiddel naar smaak en behoefte (bijvoorbeeld wat honing)
  • zeef
  • kaasdoek
  • blender

Werkwijze;

  1. Week de havermout een nacht in water en 1 el citroensap
  2. Zeef de havermout en spoel goed af
  3. Doe de havermout, het water, het zout en het eventuele zoetmiddel in een blender en draai tot het een gladde massa is
  4. Zeef de melk met een kaasdoek
  5. Bewaar de melk in de koelkast (blijft ongeveer 4-5 dagen goed)

Zelf amandelmelk maken

zelf melk makenZelf amandelmelk maken is duurder dan een pak in de supermarkt kopen. Echter krijg je als je de melk zelf maakt wel een hogere concentratie amandelen in de melk. Dit recept is genoeg om ongeveer een liter amandelmelk mee te maken.

Benodigdheden;

  • 250 gram blanke amandelen
  • 1 liter water
  • 3-4 dadels, ontpit of optioneel andere zoetstof
  • snufje zout
  • vanille extract (kun je ook weglaten)
  • blender
  • zeef
  • kom
  • kaasdoek

Werkwijze;

  1. Laat de amandelen eerst 8 uur weken in koud water. Het best kun je dit ’s nachts doen.
  2. Na het weken giet je de amandelen af en doe je de amandelen met het water, de dadels, een snufje zout en eventueel het vanille extract in een blender.
  3. Laat de blender voor ongeveer 3 minuten draaien of tot alles fijn is. Zet een kom klaar met daarin een zeef. In de zeef leg je een stuk kaasdoek en hier giet je de gemalen amandelen in. Laat het geheel uitlekken en waar nodig kun je met een lepel nog roeren om het proces te versnellen.
  4. Na het uitlekken pak je de punten van de kaasdoek bij elkaar en knijpt het nog eens goed uit, om zoveel mogelijk amandelmelk eruit te krijgen.
  5. Je kunt de amandelmelk bewaren in een gesteriliseerde fles voor ongeveer 3-4 dagen in de koelkast.

 Eet of drink smakelijk!

Wil je meer van dit soort koolhydraatarme recepten maken? Dan is het boek 101 Paleo recepten helemaal voor jou bedoeld. In dit boek kun je koolhydraatarme recepten vinden voor onder andere smoothies, desserts, ontbijtgerechten, maar ook voor snacks. Zeer gevarieerd en bovendien erg lekker.

 

 

Leave a Reply

Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten