Vormen van diabetes

diabetes
Welke vormen van diabetes zijn er?

Suikerziekte is een steeds vaker voorkomende welvaartsziekte. De meeste mensen kennen maar 1 type suikerziekte, maar er zijn verschillende vormen van diabetes. Hieronder zal ik de 3 meest voorkomende vormen van suikerziekte bespreken.

Diabetes mellitus type 1

Dit type diabetes heeft niets te maken met het eten van teveel suiker. Deze vorm is vaak aangeboren of erfelijk. De Eilandjes van Langerhans die normaal gesproken insuline produceren zijn door het lichaam zelf kapot gemaakt. Dit heet ook wel een auto-immuunziekte. Het lichaam pakt in dat geval geen bacteriën of andere ziekteverwekkers aan maar bepaalde lichaamseigen cellen.

De oorzaken van diabetes type 1 zijn nog niet helemaal bekend. Kinderen met ouders die diabetes type 1 hebben, hebben zelf ook meer kans om de ziekte te krijgen. Maar er wordt ook gedacht dat invloeden uit de omgeving een rol kunnen spelen. Dit zou bijvoorbeeld met een virusinfectie op jongere leeftijd te maken kunnen hebben.

Diabetes type 1 is niet te genezen, gelukkig bestaan er wel behandelingen voor. Patiënten moeten zichzelf inspuiten met insuline. Door dit goed te doen, kun je gewoon oud worden met diabetes type 1.

Diabetes mellites type 2

Diabetes type 2 wordt ook wel ouderdomsdiabetes of ouderdomssuiker genoemd. Deze benaming klopt niet helemaal, ook jonge mensen krijgen deze vorm van suikerziekte. Deze vorm van diabetes heeft namelijk te maken met overgewicht en te weinig beweging. Dit komt niet alleen op latere leeftijd voor, helaas hebben steeds jongere mensen diabetes type 2. Bij deze vorm van diabetes maakt het lichaam te weinig insuline meer aan omdat het insulineresistent geworden is. Het lichaam is als het ware ongevoelig geworden. Ook bij deze vorm van diabetes kan je lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer regelen. Het suiker blijft aanwezig in het bloed en leidt tot een verhoogde bloeddruk.

Ook hier moeten patiënten zichzelf inspuiten met insuline. Vaak moeten ze meerdere medicijnen nemen, bijvoorbeeld om de bloeddruk omlaag te brengen. Een koolhydraatarm dieet kan deze patiënten goed helpen en het aantal in te nemen medicijnen drastisch verlagen of zelfs te laten stoppen.

Zwangerschapsdiabetes

Deze vorm van diabetes komt voor tijdens de zwangerschap. Ongeveer 1 op de 20 vrouwen krijgen zwangerschapsdiabetes. Meestal ontstaat het voor de 24ste week van de zwangerschap. De oorzaak ligt bij de hormonen die worden aangemaakt tijdens de zwangerschap. Het lichaam reageert daardoor tijdelijk minder goed op insuline. Normaal zorgt het lichaam dan voor een verhoogde insulineproductie, maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dit niet. De bloedsuikerpsiegel wordt dan steeds hoger, wat gevaarlijk kan zijn voor moeder en kind. Na de bevalling verdwijnt de zwangerschapsdiabetes snel. Wel moeten deze vrouwen opletten dat ze geen diabetes type 2 oplopen, want daar blijken ze een verhoogd risico op te hebben.

Wat kun je doen?

Als je diabetes type 2 hebt, is het goed je eetpatroon en levenswijze aan te passen. Het paleodieet kan je daar goed mee helpen. Je eet minder koolhydraten en hoeft daardoor minder insuline te spuiten. Ook zul je er gewicht mee verliezen met alle gezondheidsvoordelen van dien. 

Lees hier meer over suikerziekte

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven